Lys i gamle hus på Pecha Kucha i Oslo

Kan man fortelle om den jobben vi gjør i Lys i gamle hus i løpet av en heissamtale? Det var utfordringen vi fikk da et komité-medlem fra Pecha Kucha tok kontakt, med spørsmål om vi ville stå på en scene i Oslo, og formidle om årsaker til at hus står tomme og hva som skal til for å få liv og lys i de igjen, på drøye seks minutter – til fullsatt sal i storbyen.

PechaKucha er historiefortelling i kortformat, der foredragsholder har 20 bilder a 20 sekunder til å formilde det en ønsker. Konseptet er opprinnelig fra Japan, og selve ordet betyr småprat. Denne torsdagen var det duket for 12 foredragsholdere på Sentralen i Oslo.

Sentralen ble oppført som banklokaler i 1849, med Henrik Nissen som arkitekt. I dag er banken for lengst flyttet ut og bygget har ny bruk, som kulturhus.

Og kvelden den 19.september huset den gamle banken kultureventet, Pecha Kucha Oslo. Dette er et arrangement drevet av frivillige krefter, en komite som booker inn et variert utvalg av foredragsholdere, som hver gir et innblikk, skråblikk, innsikt og utsikt fra forskning, kunst, kultur, by og samfunnsliv. Marmorsalen på Sentralen, som for anledningen var fullt til randen, rommer 500 deltagere.

Prosjektleder Bianca Wessel fra Fortidsminneforeningen var invitert for å fortelle om Lys i gamle hus. At vi river, fortsatt, mer enn vi bør. At det står hus tomme, som vi bør vite om og ta tak i, før det er for sent. At det finnes folk, fler og fler, som vil ta vare på husene. Og nå viser vi, med konkrete eksempler på bygningsvern og gjenbruk i våre pilotkommuner, Vinje, Voss, Rollag, Sør-Aurdal, Kvitsøy og Heim – hvordan!

PROGRAMMET: 
Rune Bjerkestrand & Katrine Loen // PIQL 
Evy Kasseth Røsten // Å skape en fremtid på fortida
Randi Fuglehaug og Anne Gunn Halvorsen // Netflix-dronningene
Ola Innset // Hvem drepte Moss? 
Julia Sørensen og Hans Ole Sponberg Hansen // Kniv og gaffel
Henrik Østensen Heldahl // Trump mot Harris : Valgets kvaler i USA 
Bianca Wessel // Lys i Gamle hus, Fortidsminneforeningen
Bjørn Hallvard Samset // Energirevolusjonen 
Jørn Wichne Pedersen // Fra Kapp til Kapp
Oslo Hardkor // Hovedstadens hardeste damekor
Bård Kjøge Rønning // Lille Axel
Kari Anne Moe // Mina og Røverne
Hans-Olav Forsang // HARALD HENDEN – Den Humane Krigsfotografen 

Det ble en forrykende kveld, med flotte innslag og også god respons på vårt prosjekt, med mange nye følgere på Instagram og Facebook.

Foto: Pecha Kucha Oslo ved fotograf Una Billgren og fra Sentralen.