Våre pilotkommuner

Lys i gamle hus, et pilotprosjekt av Fortidsminneforeningen, har som målsetning at tomme og forlatte hus i distrikts-Norge skal settes i stand og fylles med folk og liv. Våre pilotkommuner er Heim, Kvitsøy, Rollag, Sør-Aurdal og Vinje.

Heim kommune, Trøndelag

Heim er et nytt tilskudd til kommunene i Trøndelag, og ble etablert 1. januar 2020 ved sammenslåing av Hemne, Halsa og en del av Snillfjord kommune. Kommunen som ligger en drøy time fra sør for Trondheim byr på mye, fra lune fjorder og idylliske vann til storslagene tinder. Kommunen har rundt 5900 innbyggere med Kyrksæterøra og Liabø som de største tettstedene. Se mer..

Kvitsøy kommune, Rogaland

En liten ferjetur unna Stavanger finnes godt ivaretatt sørlandsidyll, i Norges minste kommune, Kvitsøy, en kommune som hovedsaklig består av bare øyer, holmer og større skjær. Øyene har like over 500 innbyggere eller kvitsøybuer som de også kalles. De fleste kvitsøybuene bor på hovedøya Kvitsøy, og mesteparten av dem bor i tettstedet Ydstebøhavn. Se mer..

Rollag kommune, Viken

Rollag i Numedal, en time fra Kongsberg er et vilt og vakkert dalføre, med Numedalslågen som renner ned fra Hardangervidda og et av Norges største naturreservater, med sammenhengende gammel naturskog med fantastiske tur, jakt og fiskemuligheter. Kommunen har rundt 1400 innbyggere som bor spredt i hele kommunen, med Rollag og Veggli som de største kommunesentrene. Se mer..

Sør-Aurdal kommune, Innlandet

Sør-Aurdal med et kuppert skogsterreng, små vann og elver er den sydligste Valdreskommunene, som stolt byr på tradisjonelt bygdeliv, samtidig som byer som Hønefoss og Oslo er innen rekkevidde. Kommunen har fem bygder, Bagn, Reinli, Leirskogen, Begnadalen og Hedalen, med ialt i alt 2900 innbyggere. Eneste tettsted og kommunesenter er Bagn. Se mer..

Vinje kommune, Vestfold og Telemark

Midt mellom Oslo og Bergen, i foten av Hardangervidda, ligger nasjonalparkkommunen Vinje. Tettstedet og administrasjonssenteret Åmot ligger helt sør-øst i kommunen, som i alt har ca 3800 innbyggere. Rik på areal, naturlige ressurser, kultur, kontraster – og historie. Se mer..

Voss herad, Vestland

Voss tar imot deg med snødekte fjelltopper, dype daler og skoger, strie elver og fosser og stille innsjøer. Bygda har rundt 15 000 innbyggere og ligger som et knutepunkt mellom Bergen, Sognefjorden og Hardangerfjorden. Se mer..

I felleskap jobber våre pilotkommuner med å se hus ute av bruk som en uutnyttet ressurs, for at tomme bygninger kan settes i stand og komme i bruk igjen. Prosjektet jobber for Bygningsvern lokalt tradisjonshåndverk og byggeskikk og Gjenbruk av gamle hus er sirkulærøkonomi i praksis for Lys i gamle hus.

Lys i gamle hus er et prosjekt av Fortidsminneforeningen, støttet av Riksantikvaren, Husbanken og Bergensenstiftelsen.