Bli med i årets lysdugnad, 14.desember 2024

Det første lyset i regi av Fortidsminneforeningens satsning, Lys i gamle hus, ble tent den 14.desember 2014. Lysdugnaden, som har spredd lys og håp for gamle hus i hele Norge, har etterhvert blitt et høydepunkt og tradisjon.

Hvordan det hele begynte…

Det hele begynte med en liten husmannsplass, sett fra et togvindu. I landskapet som føk forbi dukket det opp ei mørk lita husmannsstue på toppen av en åskam. Det var der og da at Tove Elise Ihler fikk idéen om en lysdugnad for første gang. Hvor fint ville det ikke være om den og tilsvarende gamle forlatte hus hadde hadde lys i vinduene. Om så bare for en kveld, sånn at folk som for forbi ville kunne legge merke til dem. Mange tomme hus rundt om i landet vårt ligger der unnselige og i mørke. Hvordan man kunne gi disse fraflytta plassene en sjanse, før det var for sent? 

Du kan lese mer om hvordan det hele begynte for ti år siden og hvordan en ødeahusbevgelse begynte for alvor å spire i Norge.

Alle kan bli med i lysdugnaden.

Den 14.desember er datoen du kan være med å løfte frem et gammelt hus, for å vise at det er noen som bryr seg om det og at det er verdt å ta vare på.

  • Når er årets lysdugnaden og hvordan markeres den? Dagen er den 14.desember, som markeres som du ønsker, fra fakkeltog og taler – til en liten fjøslykt på trappa i det stille. Vi ønsker at for en dag, så skal det skal skinne fra alle gamle hus i vårt langstrakte land. Om du lurer på om det skjer noe i ditt område så kan du også ta kontakt med lokallaget i Fortidsminneforeningen, for å høre om de har planlagt en markering du kan være med på. Se oversikt over foreninges lokallag på fortidsminneforeningen.no
  • Hvilke hus kan være med? Alle hus som står tomme, gamle hus som er under istandsetting og også de som er godt tatt vare på kan være med. Fra herskapshus og storgårder til husmannsplasser og tømmerkoier – alle typer eiendommer og bygningstyper kan løftes frem.
  • Del din deltagelse!
    • Inviter naboer, venner, familie til å bli med på markeringen.
    • Del på sosiale medier, med bilder og videoer, og gjerne med noen ord om huset, som når det er bygget, hvem som bodde her og hva som er situasjonen nå. Tagg @lysigamlehus i posten og bruke emneknaggen #lysigamlehus i teksten for å vise at vi er mange som mener at bygningsarven er verdt å ta vare på.
    • Inviter lokalavisa til å skrive om Lys i gamle hus og om hvorfor du mener det er viktig å la tomme hus få komme i bruk igjen, også i ditt nærområde.

Et eksempel på deltagelse er fra Moghus Gard, en geitegård i Fyresdal i Vest-Telemark. Sommeren 2022 fikk gården nye eiere som har gått i gang med å blåse nytt liv i den gamle gården, som da hadde stått uten fast bosetning over flere år. Stabburet fra 1500-taller, som er fredet, var med i lysdugnaden den 14.desember i både 2022 og i 2023, før det var dens tur for å bli tatt hånd om. Buret som er over to etasjer er fredet, da den eldste delen er datert til 1530-1540 og stående byggverk med erklært opprinnelse fra perioden 1537–1649 automatisk er fredet. Arbeidet kan følges på Instagram, på @moghusgard

For å se alle bidrag i årets lysdugnad, så følg emneknaggen #lysigamlehus den 14.desember i sosiale medier og oss på Instagram og Facebook, der vi vil dele flere av bidragene.

Så håper vi at du blir med den 14.desember, i tradisjonstro at det skal lyse i desembermørke, fra alle de gamle husene vi bryr oss om.