Fra Haugesund til lys i gamle hus på Vibrandsøy

Vibrandsøy har en lang og rik historie og et godt bevart kulturmiljø og landskap. Siden 2011 har gode krefter jobbet med å blåse nytt liv i de gamle byggene på Vibrandsøy, med hus etter hus som går fra forfall til fordums prakt. I dag er det også en noen få fastboende på øya.

Da Haugesund eldste hus sto i veien for utbygging, så kom forslaget om at viktige kulturminnet kunne få sin plass blant den historiske bygningsmassen, ute på øya som ligger rett utenfor byen. Dette var starten på et samarbeidsprosjekt, ledet av Haugesunds byantikvar Trygve Eriksen Jr. med støtte fra blant annet Fortidsminneforeningen Haugalandet lokallag. Bygget er nå plukket ned, fraktet ut og er i ferd med å gjenoppstå på Vibrandsøy. Og hele prosessen dokumenteres av byantikvaren. Og minst like viktig som å bevare det historisk viktig bygget – det har vært arrangert folkemøter for å diskutere bruk.

Det er liten tvil om at dette egner seg som bolig for rette folk, folk som ønsker å ta del i det å være med å skape et levende lite øysamfunn, et helhetlig kulturmiljø. Og det er her vi i Lys i gamle hus kommer inn, for å bidra til at nye folk blir koblet med det gamle huset.

Sjeldent godt bevart historisk perle

I følge skriftlig kilder er det historie tilbake 1500-tallet på Vibrandsøy, som egentlig omfatter en hel liten øygruppe. I 1664 ble det utstedt bevilling for å drive gjestgiveri, og det gamle gjestgiverhuset sør på Vibrandsøy antas å stamme fra denne tiden. Det var likevel fra midten av 1800-tallet utviklingen skjøt virkelig fart, samtidig med Haugesund by. Denne utviklingen skjedde som følge av de rike sildeforekomstene. Økt handel og utenriksfart førte til at Tonjer fyr ble bygget i 1846 helt nord på Vibrandsøy. Handelshus fra Stavanger og Bergen bygde store sjøhus og drev sildelsalterier på Vibrandsøy fra 1840. Etterhvert overtok lokale sildesaltere og eksportører hegemoniet. Stedet utvikler seg til et samfunn, med ulike virksomheter knyttet til fiskeri, jordbruk, handel, skipsfart og hvalfangst.

Villa Vibrandsøy er opprinnelig et hus fra 1875. I 2017 kjøpte Haugesund Turistforening huset, som i dag er gjenskapt som den ærverdige villaen det en gang var. Turistforening ble tildelt verneprisen 2023 av Fortidsminneforeningen i Rogaland for restaureringen av Villa Vibrandsøy og resultatet kan nytes av både forbipasserende og de som leier seg inn på et værelse her. Se mer på dnt.no og på fortidsminneforeningen.no

Innsatsen og resultatet må ha gitt mersmak, for vinteren 2024 kjøpte Haugesund Turistforening Hauahuset på Vibrandsøy, et sjøhus rett ved Villa Vibrandsøy. Sjøhuset sto til forfalls, og arbeidet med å sikre og rette opp huset er allerede godt i gang.

Verdiskapning, samfunnutviklerrolle og bevaringsstrategier

Riksantikvaren og Rogaland fylkeskommune arrangerte denne uken et kulturarv seminar i Haugesund, der alle ble invitert ut på befaring til Vibrandsøy. Som del av befaringen så fikk vi en levende formidling av byantikvar Trygve Eriksen Jr fra Haugesund kommune og Ingvar Kristiansen fra Rogaland fylkeskommune, etterfulgt av en omvisning inne i Bergesenhuset. Bygget er eksteriørmessig satt i stand og nå er fokuset på hva dette kulturminnet skal romme, ny bruk.

Videre fikk vi besøke laftehallen der huset fra Haugesund er på vei til å gjennoppstå. Håndverkere fra Byggmester Arne Hallquist AS var på plass for å guide oss gjennom det arbeidet de gjør. Dagen ble avsluttet ombord på MS Skudenes, med en gruppe driftige ildsjeler som delte det arbeidet som

Selve seminaret ble holdt i ærverdige Haugesund Rådhus, en god møteplass for kulturmiljøforvaltningen og andre samarbeidspartnere på feltet. Dagen ble ledet av Marthe H Kjørkleiv fra Rogaland fylkeskommune og Jarle Jarleson Vaage fra Riksantikvaren. Målet var å få løftet frem gode samarbeidsformer, samt å dele en rekke eksempler på utviklingsprosjekter og verdiskapningsarbeid på kulturmiljøfeltet.

Geir Tvedt fra Riksantikvaren holdt et godt innlegg om verdiskaping på kulturmiljøfeltet, med forankring, mobilisering og samskaping. Bianca Wessel fra Fortidsminneforeningen holdt et innlegg om ‘De frivillige som utviklingsaktør’, med arbeidet foreningen gjør med Lys i gamle hus. Gina Wigestrand fra Kvitsøy kommune holdt et flott innlegg om levende kystkultur.
Det var flere gode innlegg, blant annet fra Gro Sandkjær Hansen fra NIBR og Aleksandra Einen fra Riksantikvaren, som begge delte innsikt og reflekterte rundt Riksantikvarens bevaringsstrategier. Rogalandsmodellen kom opp i flere av innleggene. Det var flere interessante eksempler, med en mer helhetlig stedsutvikling og samarbeidsmuligheter, utover kulturmiljøfeltet, for lokal verdiskapning.