Sporty opptreden i Trehusbyen Levanger! Tirsdag 5.november stilte Kjetil Sæterdal fra bygningsvernavdelingen i Fortidsminneforeningen og praktikant Sara Elise S. Augland opp for å representere Lys i gamle hus under Byutviklingsverkstedet i Levanger. Kjetil holdt først foredrag om Fortidsminneforeningens «Vern gjennom Husbruk», etterfulgt av foredrag om prosjektet Lys i gamle hus, mens Sara tok appell om den kommende Lysdugnaden, lørdag 14.desember.
Byutviklingsverkstedet som arrangeres hvert år, er et viktig treffpunkt for alle som er interessert i attraktiv og bærekraftig utvikling. Målet med Byutviklingsverkstedet er «å dele kunnskap, inspirere og invitere til samtale og debatt». Alle som deltok som foredragsholdere og temaene som ble snakket om, er en integrert del av en helhetlig tilnærming til by- og stedsutvikling, det ved å fokusere på gjenbruk og vern av kulturminner som ressurs for samfunn og miljø.
Dagen ble fylt med spennende og lærerike foredrag, og dagens konferansier, Solveig Salthammer Kolaas, holdt alle engasjert med flotte innslag av immateriell kulturarv gjennom piano, sang, dikt og fløyteinstrument. Ordfører ønsket så alle velkommen til Levanger før Trøndelag fylkeskommune gikk på og snakket om kulturmiljøer og det grønne skiftet. Så gikk Fortidsminneforeningen på scenen og snakket om “Vern gjennom Husbruk, Lys i gamle hus og Lysdugnaden“, etterfulgt av Riksantikvaren som snakket om kulturmiljøet som ressurs for verdiskaping.
Foredraget til Kjetil Sæterdal om “Vern gjennom Husbruk» beskriver Fortidsminneforeningens arbeid med å bevare kulturminner i Norge med fokus på bevaring og reaktivisering av verneverdige bygg, med mål om å redde, restaurere og gi nytt liv til historiske bygninger. Gjennom initiativet “Husbruk” har foreningen en modell der eiendommer kjøpes, restaureres, og gjenbrukes for å støtte lokal verdiskaping, håndverkstradisjoner, og miljøvennlig sirkulærøkonomi. Prosjekter vurderes basert på byggets verneverdi, beliggenhet, potensiale for lokal utvikling, og evnen til å engasjere lokalsamfunnet. Eksempler på prosjekter er Rolfsjordgården i Levanger, og flere eiendommer på Røst, hvor man har involvert lokalsamfunnet gjennom dugnad, kurs, og samarbeid med lokale og nasjonale aktører.
Om Lys i gamle hus snakket Kjetil om de 211.000 tomme husene i Norge og at det i dag er over 30.000 ødegårder. Hvordan de som en konsekvens av å stå tomme, også står til forfall og at det årlig rives 22.000 bygninger, blant disse tallene er det opp til 6% kulturminner som gir tapt. Hva er løsningen spør Kjetil: Rivetilskudd, eller gjenbruk og bygningsvern? Vi mener selvfølgelig at løsningen ligger i de to sistnevnte alternativene.
Det hele ble så avsluttet med en appell fra praktikant Sara, som snakket om Lysdugnaden som lørdag 14.desember fyller 10 år. Hun snakket om hvordan Lysdugnaden ble til og om hvordan man kan delta. Dette er lavterskel, og alle som ønsker å delta er hjertelig velkomne til det.
Alle tomme hus, gamle hus som er under istandsetting, men også de som er tatt godt vare på. Fra herskapshus og storgårder til husmannsplasser og tømmerkoier – alle typer eiendommer og bygningstyper kan løftes frem. Del gjerne din deltagelse! Inviter naboer, venner og familie. Del ditt bidrag på sosiale medier, med bilder og video, og gjerne med noen ord om huset du deler bildet av. Tagg @Lysigamlehus i posten og bruk emneknaggen #lysigamlehus i teksten for å vise at vi er mange som mener at bygningsarven er verdt å ta vare på. Inviter gjerne lokalavisa til å skrive om Lys i gamle hus, og om hvorfor du mener det er viktig å la tomme hus få komme i bruk igjen, også i ditt nærområde.
Førsteamanuensis PhD i Geografi, Anna Wally Falch Ryan, snakket så om “Med utsideblikk for å se verdien i det nære” og om Trevarefabrikken i Henningsvær: Om mot kreativitet og drivkraft. Her hadde to unge ildsjeler kjøpt opp en trevarefabrikk med ambisjoner om å skape en møteplass på tvers av kulturuttrykk i et lite lokalsamfunn, og slik ble det. Fabrikken har blitt en naturlig møteplass for hele regionen og huser i dag en levende kulturscene, en restaurant og kafé med lokal mat og drikke, havbadstue, overnatting, yoga og et bredt spekter av kulturtilbud. Mer om Trevarefabrikken på: https://www.trevarefabrikken.no/.
Videre snakket arkitekt og kunstner, Inger Johanne Todal Morset, om Ny bruk av etterkrigstidens betongbunkere på Vatn gård/Vatn bistro i Åsen. På Vatn bistro tilbyr de alt fra konserter og arrangementer, til matservering, overnatting og badstue. Av etterkrigstidens betongbunkere har de skapt en møteplass for folk, og viser at til og med en betongbunker kan få ny bruk og bidra til stedsutvikling. Oppdatering for hva som skjer på Vatn Bistro kan du følge på deres Facebook-side. Så før pausen snakket arkitekt Anne Sigrid Nordby og arkitekturstudenter fra NTNU om «Flytting av hus på Ørlandet», et studentprosjekt knyttet til bevaring, transformasjon, tilpasning og ombruk.
Kjetil snakket så videre om hva Lys i gamle hus faktisk er, om hva, hvor og hvordan. Om hvordan det jobbes med kartlegging og reaktivisering, og om de seks pilotkommunene Heim, Kvitsøy, Rollag, Sør-Aurdal, Vinje og Voss. Lys i gamle hus kartlegger hus, folk, ressurser og virkemidler – men tar også tak i utfordringer. Det kan handle om å reaktivisere eiendommer i dialog med eiere, og se på muligheter for istandsetting og ny bruk.
Kommunikasjon er også en stor del av arbeidet. Med 16.000 følgere på Facebook, 10.700 med i FB gruppa “For oss som vil ha lys i gamle hus” og 20.700 følgere på Instagram, jobber Lys i gamle hus aktivt med å formidle bygningsarven vår og vise hvor stor betydning den har.
Det ble også vist gode eksempler på hvordan det med egeninnsats og tilskuddsmidler er god økonomi i istandsetting og gjenbruk. Fra pakkhus i Trysil, til våningshus på Kvaløya: Alt kan reddes! Heim kommune ble også tatt frem som et eksempel på hvordan man med samhandling kan få rivningstruede hus reddet. Her ble også mobilisering i Rollag, prøveprosjekt Hammerslag for framtida med Natur og ungdom trukket frem. Og sist, men ikke minst, hvordan pilotprosjektet er del av fremtidens bevaringsstrategier. Lys i gamle hus er med på å utvikle nye måter å jobbe med kulturvern og bidrar med eksempler på hvordan “kulturminner, kulturmiljø og landskap både blir bevart og tatt i bruk som en ressurs i samfunnsutviklingen.” – Riksantikvaren
Etter pausen startet arkitekt Oda Renli, som er ansatt i Trondheim kommune, å snakke om Møllenbergsatsningen og arkitekturstrategi i Trondheim. En områdesatsning som har som mål å bedre fysiske og sosiale forhold i bydelen Møllenberg i Trondheim, som har betydelige strukturelle utfordringer med høy andel utleie- og kommunale boliger, økende mengde trangbodde barnefamilier og en nedgang i antallet barn, samt betydelig utflytting. Flere gode initiativer er utført allerede. Et spennende prosjekt som har som mål å skape gode og mangfoldige bomiljøer.
Videre snakket bygningsantikvar og kulturmiljøutvikler, Johanna Ulfsdotter, som jobber på Västernorrlands museum i Sverige, om Plassens kraft, før Byutviklingsverkstedet rundet av med samtale rundt by og stedsutvikling sammen med politikere, næringsliv, frivillige og forskere.
Lys i gamle hus bidrar til å skape verdi i lokalsamfunn. Gjennom blant annet restaurering og ny bruk av verneverdige bygg støttes lokal verdiskaping, håndverkstradisjoner og en bærekraftig sirkulærøkonomi. Lys i gamle hus er med på å belyse problematikken med de mange tomme og rivningstruede bygningene i Norge, og arbeider med kartlegging, reaktivisering og samarbeid med lokalsamfunnet. Prosjektet har en tydelig sosial komponent, da det mobiliserer både lokalbefolkningen og digitale følgere til å engasjere seg i bygningsarven. Samlet sett har alle foredragsholdere vist hvordan helhetlig by- og stedsutvikling kan styrke stedets identitet, bidra til lokal samfunnsutvikling og fremme en grønnere bygningspraksis.
Etter endt foredrag og appell fikk vi flere gode tilbakemeldinger på at vi holdt et engasjerende og inspirerende foredrag om både Vern gjennom Husbruk, Lys i gamle hus og Lysdugnaden. Og sist, men ikke minst, ønsker vi å takke for at vi fikk dele en så innholdsrik og vel gjennomført dag i Trehusbyen Levanger, og anbefaler med det alle til å delta på Byutviklingsverkstedet i 2025, og i årene som kommer. Se kommunens nettside for mer informasjon om Byutviklingsverkstedet på: Velkommen til Byutviklingsverksted i Trehusbyen Levanger – Levanger kommune.