Fyr er som hus, de trenger folk. Blir de stående forlatt vil de forfalle og viktig kysthistorie kan gå tapt. Som besøkseiendom og overnattingssted holdes Norges gamle fyrstasjoner ved like og de blir sikret for ettertiden.
Det å overnatte på et fyr er en unik og spennende opplevelse og noe ganske annet enn å bo på hotell eller i ferieleilighet. Sjelden kommer du mer tett på naturen enn på et fyr, og du kan forvente deg storslått utsikt men også det å få et lite innblikk i hvordan det må ha vært å ha sitt daglige virke ute på fyret.
Topp 7 fyrstasjoner, overnatting med garantert havutsikt!
Overnattingen på fyrene er organisert litt forskjellig fra sted til sted og de har ulike eiere. Ofte må du ha båttransport for å komme deg til fyret, og som regel er det enkel standard. Men vår oversikt over syv fantastiske fyrstasjoner, for besøk eller overnatting, fra anlegg med utedo og ingen strøm til hotellstandard med rib- og helikopterskyss, bør være noe for alle og enhver. Uansett hva du velger vil et opphold på et fyr by på både stillhet og sjelero.
Feistein fyr, Klepp i Rogaland
Feistein fyr, som første gang ble tent den 10.november 1859, ligger på en holme ved Jærens rev, utenfor Borestranda og Selestranda i Klepp kommune. Det er grunt rundt Feistein og selv på stille dager kan sjøene reise seg og det er vanskelig å legge til med båt. Fyret ble automatisert og avfolket i 1989, og er i dag et fredet kulturminne, som tilbyr både dagsturer og overnatting.
På Feinstein kan du bo i fyrmesterens bolig for 300 kroner per person døgnet. Man må være medlem i vennegruppa for å bestille. Medlemskap koster 100 kroner per år. Se mer: feisteinfyr.com
Værøy fyr, Værøy i Nordland
Fyrstasjonen ble tent første gang den 20. oktober 1880. Den ble satt opp som en familiestasjon med bolighus, uthus, naust og landing. En fyrlampe ble montert i et lavt tårn på det ene hushjørnet. Naustet ble skylt på sjøen i en januarstorm i 1901, og fyret fikk også skader. I 1905 ble tårnet forhøyet og lykta byttet ut. I 1957 ble Værøy fyr elektrifisert, i 1984 ble fyret automatisert og avbemannet og så nedlagt i 2007 da det ble erstattet av en fyrlykt.
I senere år har fyrstasjonen vært under restaurering, og den har blitt et flott besøksfyr. Værøy blir markedsført som eventyrlig og eksklusiv etter at deler av fyret ble pusset opp av Halvor Bakke og teamet i TV-programmet «Eventyrlig oppussing» i 2019. Overnatting koster fra 2,500 kroner per person med moderne standard. Se mer: lofotenfyr.no
Barøy fyr, Narvik i Norland
Eiendommen ble kjøpt i 1901 og to år etter ble fyret tent for første gang. Barøy fyr er kanskje et beskjedent kystled-fyr som i over 115 år har bidratt til trygg kysttrafikk og næringsutvikling. Fyret hadde blant annet en viktig rolle som veiviser for den tidlige malmtrafikken ut fra Narvik. Fyret lå på en øy med flere fastboende Fyret har ikke vært bebodd siden 1958 og det ble avbemannet i 1980. Fyret ble lagt ned i 2010 og ble erstattet av en fyrlykt på søyle like ved.
Fyrbygningene har de senere år blitt satt i stand, som det en gang var. Fyret har i dag verken vei eller hus i nærheten og stedet byr på vill og vakker natur. Pris på overnatting er etter avtale og en bestiller via Gunnars fiskelykke.
Grønningen, Kristiansandsfjorden, Agder
Grønningen fyr ligger naturskjønt, men værhardt til på en holme åtte kilometer sørøst for Kristiansand. Fyret ble tent i 1878, og ble automatisert og avbemannet i 1980. Fyrstasjonen er fredet av Riksantikvaren.
Grønningent fyr som er eid an Kystverket og drevet av Bragdøya kystlag som har satt fyret istandsatt til et flott og sjarmerende sted å overnatte. Overnatting via turistforeningen, pris per person er 150 kroner for medlem av DNT og kystlaget og 200 kroner for andre. Barn halv pris. Se mer på ut.no
Svenner, Larvik i Vestfold
Det første fyret ble satt i drift 22. oktober 1874. Selve fyrlykta kom fra Lista. Samtidig bygde man en bolig for fyr-mesteren og hans assistent-familie, Steinhuset. Dette ble oppført av straffanger fra Akershus festning og med stein far Østfold. I 1900 ble det eksisterende tårnet i støpejern bygget. Fyret ble elektrifisert i 1963 og avbemannet i 2002. Svenner fyr stasjon ble fredet i 1997 og er i dag regnet som for å være et kulturminne av nasjonal verdi.
En gruppe ildsjeler som kaller seg ‘Svenner Fyr Kystled, drivergruppa’ driver fyrstasjonen på ren entusiasme og dugnadsglede. Gruppa nedlegger ca 2-3000 arbeidstimer i året, for å ta vare på anlegget, men også for å tilgjengeliggjøre det for almenheten. Overnatting kan bookes, pris fra 200 kroner per person. Se mer: svenner.info
Flatflesa, i Lyngværfjorden i Romsdal
Fyret ble opprettet i 1902 for å vise leia mot Molde. Opprinnelig ble den utstyrt som et familiefyr med et lite tårn på taket. Fyrtårnet ble ombygget i 1939, men under andre verdenskrig ble fyret angrepet flere ganger og fikk store skader. Den ble gjenoppbygget i 1948, og så nedlagt og erstattet av fyrlykt 40 år senere, i 1988. Flatflesa fyr har navn etter holmen det står på og betyr ‘lav holme’.
Flatflesa eies av Kystverket og leies av Finnøy Havstuer, som har pusset det opp til hotellstandard. Fyrstasjonen som har 16 sengeplasser fordelt på 9 rom, leies ut som en enhet. Pris fra kr.22,500 kroner per natt (kun opphold). Det tilbys både båt, rib- eller helikoptertransport ut til øya. Se mer: classicnorway.no
Litløy, Bø kommune i Vesterålen i Nordland
Litløy fyr ble første gang tent i 1912, det ble elektrifisert i 1959 og automatisert midt på 1980-tallet. Med på grunn av vedlikehold og overvåkning av skipstrafikken var og det at det lå en meteorogisk stasjon på øya så fikk Litløy fyr beholde bemanningen. Men på grunn av besparelser ble fyret avfolket 26. juni 2003. Tilbake på 1800-tallet bodde det på et tidspunkt 71 fastboende og det var opp til ti ganger så mange sesongarbeidere innen fiske på øya. De siste som var igjen på 1950-tallet takket ja til flyttebidrag fra staten og i dag er det kun tufter igjen av de gamle husene.
Litløy, også kjent som Norges dyreste hotell, et fyrhotell som er i privat eie. Hotelleier er den eneste fastboende på øya. Minimum opphold er to netter, med pris fra 9,000 kroner, inkludert transport, (lokal) mat og guidet tur i området. Selve fyrtårnet leies i dag ut som en suite. Se mer: littleislandlighthouse.com
I 1656 ble landets første fyrlys tent på Lindesnes. I løpet av de 350 årene som fulgte, ble det tent hele 226 bemannede fyrstasjoner langs norskekysten. Fra høyreiste kystfyr til små havnefyr, og fra familiestasjoner hvor en eller flere fyrvoktere bodde med familien sin, til bitte små fyr som så vidt rommet lykta og et vaktrom.
Gjennom tidene har vi hatt over 200 fyrstasjoner i Norge. Med teknologi ble det mindre behov for bemannede fyrstasjoner og i 2001 bestemte Stortinget at de siste 31 bemannede fyrstasjonene skulle avbemannes. I 2006 forlot den siste fyrvokter arbeidsplassen, fra Bøkfjord fyrstasjon i Finnmark.
Flere av fyrene var i forfall, noen ble solgt og noen til og med revet. I dag står litt over 100 fyrstasjoner igjen og mange av de blir godt tatt vare på.
I 2006 ble det bestemt at det ikke skulle selges flere fyr fra Kystverket. Et av de siste som ble solgt var Litløy som omtalt i denne artikkelen. Kystverket skulle fortsette å eie de fyrstasjonene de hadde igjen, med mål om å ta vare på og gjøre eiendommene tilgjengelig for allmennheten. Mange av fyrstasjonene er også fredet av Riksantikvaren, og det er viktig å legge til rette for vern gjennom bruk, på en måte som må være på fyrets premisser, slik at den kulturhistoriske og arkitektoniske verdien ikke forringes, samtidig som stedet formidler historien både om fyret som navigasjonshjelpemiddel og om menneskene som har levd der.
Mange av fyrene ser ut til å ha en sentral plass i lokalmiljøene, og flere fyr drives i dag av frivillige organisasjoner, som gjør en imponerende innsats for å ta vare på og gi flere anledning til å oppleve viktig kystkultur, fra en svunnen tid.
Anbefalingene er delt av lysigamlefyr – en konto på Instagram vi anbefaler å følge.