Lys i gamle hus på bygningsvernseminar i Indre Østfold

Hjelp jeg har kjøpt et gammelt hus! Lørdag den 24.februar var prosjektleder for Lys i gamle hus, Bianca Wessel i Ørje i Indre Østfold for å holde et innlegg i anledning et større Bygningsvernsseminar.

Eier du et gammelt hus eller leilighet – eller kanskje drømmer du om det, spurte Indre Østfold lokallag av Fortidsminneforeningen. De ønsket alle som hadde satt i gang med et restaureringsprosjekt og som trengte inspirasjon velkommen til et par dager, tetpakket med innlegg, rådgivningstjeneste og mye mer. Det ble råd rundt alt fra hvilken tapet til hvilke materialer en burde reparere huset med.

Fortidsminneforeningen i Indre Østfold arrangerte seminaret på Sjøglimt i Marker helgen 24. – 25. februar. Da lokallaget hadde rundet 10 år og så nyttet de anledning til en festmiddag lørdagskveld for å markere jubileet.

Seminaret var åpent for alle og fungerte som en møteplass for huseiere, håndverkere, rådgivere, entusiaster, drømmere, optimister og realister med en felles interesse og nysgjerrighet for gamle bygg. Det ble to dager fulle av inspirasjon og med interessante foredrag om ulike tema om interiør, tapeter, fargevalg, miljøvennlig maling som linolje og eggoljetempera, materialvalg, om å søke tilskudd til restaurering – og Lys i gamle hus.

Som en overraskelse så hadde styremedlem Ole Jakob Holdt og generalsekretær Ola H Fjeldheim fra Fortidsminneforeningen med seg en påskjønnelse til noen som virkelig har utmerket seg innenfor bygningsvernet.

Tor Harald og Kari-Marte mottok hedersnålen for arbeidet med å spre kunnskap om bygningsvern til folk via magasinet Norske Hjem. Magasinet Norske hjem (tidl. Gamle hus og hager) ble første gang publisert i 2009, på eget forlag og for egen regning og risiko. Siden den gang har det blitt utgitt 80 utgaver av magasinet, inkludert spesialutgaven «Historiske Hager» i 2019 og to bøker; Norske lekestuer i 2013 og Lysthus i Norge gjennom 300 år i 2018, i samarbeid med Madeleine Von Essen. Siden 2012 har paret også drevet nettbutikken bygningsvernbutikken.no som fokuserer på gjenbruk og salg av eldre bygningsdeler, tidsriktige kopier og annet som hører gamle hus til. Begge er også medlemmer og frivillige i Fortidsminneforeningen.

Lys i gamle hus har en samarbeidsavtale med Norske Hjem om markedsføring av den årlige lysdugnaden vår den 14.desember. Denne utmerkelsen var vel fortjent og vi stiller oss inn i rekken for å gratulerer så mye. Takket være dere så har det blitt flere lys i gamle hus , ikke bare i Indre Østfold, men utover det ganske land.