Velkommen til Solbakken i Heim!

I Heim er kartleggingsarbeidet godt i gang og en av perlene som har dukket opp er Solbakken på Liabø. Eiendommen ligger på finn.no. Men hva skjuler det seg egentlig bak en boligannonse, uten interiørbilder og med en prisantydning på 300 000 kroner?

Prosjektleder i Lys i gamle hus Heim, Runa Tunheim, dro på befaring for å ta en nærmere titt!

Solbakken ligger sentralt og samtidig for seg selv, med god utsikt utover fjord og fjell. 

Runa Tunheim, prosjektleder Lys i gamle hus Heim

Runa kan fortelle at huset består av fem soverom oppe, den ene med en liten komfyr hvor tidligere eier Anna, faktisk har hatt sitt eget kjøkken. Nede er det kjøkken, spiskammers, stue og ei lita alkove. To kjellere, med inngang utenfra. Strømanlegget er godkjent, men ikke vannklosett, eller dusj. Kjøkken har innlagt vann og det er n brønn på tomta. Kommunal vannledning like ved en kan koble seg på. 

Eiendommen på 1,8 mål  består i dag av et våningshus og anneks med to boder til utemøbler og vedlagring. Det har tidligere vært ytterligere et uthus fra 1936, men dette er i dag borte. Byggeår er ca 1900 men tømmerkassen er trolig eldre og flyttet fra nabobygda på ukjent tidspunkt. 

Fra den lokale historieboka:  

I 1932 kjøpte Sigvart Vullum 10 mål jord av den gang Halsa kommune og bygget seg ei stue i 1922 og et fjøs i 1936. Han var heldig og fikk lån i Boligbanken for å sette opp husa.  I fjøset var det både kyr, høns og gris. 

Jeg husker jeg var der oppe og henta melk.

Nabo Paul Rambø

I 1962 tok Anna Vullum over, men etter tre år solgte hun eiendommen videre til sønnesønnen Jarle Steinar Vullum. Allikevel dreiv Anna og hennes mann Asbjørn bruket fram til det ble lagt ned I 1975. Siden 1975 er huset brukt som fritidseiendom og eiendommen er nå annonsert på finn.no   

Heim er én av fem pilotkommuner i Lys i gamle hus. Om du vil vite hva vi har kartlagt så langt og også hvilke andre muligheter Heim har å by på, så ta kontakt prosjektleder, Runa Tunheim på e-post runa@fortidsminneforeningen.no

  • Kilde: Halsaboka. Gards- og ættesoge, s. 93. Videre, Ivar Betten og Paul Rambø kunne fortelle om fjøset som nå er revet.