Lillebøle, småbruk i Rollag til salgs

Oppdatert: Lillebøle er nå solgt og vil bli satt i stand.

En unik mulighet byr seg frem i Numedal gjennom Lys i Gamle Hus! Småbruket Lillebøle står nå klart for nye eiere. Her har vært bosetning allerede på 1600-tallet. Man aner fortsatt sjel og sjarm. Hovedhus og flere uthus danner et vakkert tun, omkranset av 55 mål sørvendt tomt med utsikt mot Senhovd – fjelltoppen som ligger i nærheten av der Fritjof Nansen slo seg ned med familien, for drøye hundre år siden. Plassen ligger i dalsiden opp fra Veggli. Navnet Veggli kommer fra «vegen i lia», og kan knyttes opp mot Nordmannsslepa, den gamle hovedferdselsåren mellom øst og vest. Er du på jakt etter et istandsettingsprosjekt og småbruk med sjel i et kulturhistorisk sterkt område? I så fall er kanskje dette noe for deg eller dere. En sjelden mulighet, to timer fra Oslo.

Selger hektet seg tidlig på prosjektet Lys i Gamle Hus og ønsker nå kontakt med potensielle kjøpere. Det vil være viktig for selger med rett folk til dette stedet. Her skal det bli nytt liv på tunet og nye tilflyttere til Rollag kommune. Prisen er estimert til cirka 1,5 millioner, inkludert tilrettelegging av noe ny infrastruktur; som forbedring av vei, strøm og vann. Det foreligger tilstandsrapport på hovedhuset, som vil gjøre det enklere å ta fatt på prosjektet.

Det er en glede å ha kommet over en eiendom som Lillebøle. Det er som tiden har stått stille her, samtidig som stedet byr på uendelig med muligheter. Det fortjener å bli tatt vare på.

Bastian Tuv Kverneland

Dette er et istandsettingsprosjekt som krever tid, kjærlighet og penger. Det vil være mulig å søke om tilskudd i flere trinn for og få økonomisk støtte til og løfte dette fraflyttede småbruket, kanskje til hva det en gang var.

Småbruket ligger cirka 4km unna Veggli sentrum, med butikker, barnehage og skole. Det er kort vei videre opp til Vegglifjell, med stort løypenett og gode turmuligheter. I nabolaget finner man også Trillemarka Rollagsfjell Naturreservat – Norges største verna skogreservat. Numedal Middelaldersenter ligger heller ikke lange kjøreturen unna. Der kan man lære mye nytt og få med seg et rikt spekter av kulturaktiviteter.

Foto: Trond A. Isaksen, Riksantikvaren

Her på denne plett av Guds jord valgte jeg mitt kongerike, ved fjellvannet, omkranset av den mørke alvorlige nåleskog med bjørkeskogen innimellom og med snaufjellet ovenfor. .. Uten at jeg vet av det smelter min sjel mer og mer inn i denne natur. Den lykker og slutter meg inn.

Fritjof Nansen, Rollag 1899

Selger ønsker å komme i direkte kontakt med de som kan være interessert. Erik Lien kan nåes på epost eller telefon; erik@fjellvill.no eller 412 54 965. Det er visning etter avtale helgen 30.september og 1.oktober.

Rollag er en Lys i gamle hus pilotkommune. Prosjektleder, Bastian Tuv Kverneland jobber aktivt for å kartlegge og aktivisere tomme hus.