Prosjektet Lys i gamle hus starter opp i fem pilotkommuner

I mange norske bygder er tomme hus med mørke vinduer et trist, men dessverre vanlig, syn. Over 200 000 boliger står ubebodd, hver femte gård står tom. Det ønsker Fortidsminneforeningen nå å gjøre noe med.

Etter flere tiår med fraflytning har trenden endret seg. Med bedret infrastruktur og mulighet for en mer fleksibel arbeidshverdag søker de unge seg nå tilbake til bygda. De ønsker alt det et landlig liv har å by på; nærhet til naturen og alt den har å by på, muligheten til å drive gard eller å dyrke til eget forbruk, de ønsker å kjenne naboen og sikre gode og trygge oppvekstvilkår for barna. Og de ønsker ofte småbruk eller hus med sjel.

Men når hus står tomme så starter forfallet. Og etter flere tiår som ødehus kan forfallet ha kommet langt. Det er ikke alltid like lett å se potensialet i et nedfalls hus med avflasset maling, knuste vinduer og hull i taket. Men de gamle husene er laget i en kvalitet som er ment for vedlikehold og reparasjon. De er bygget for å vare. Gjennom sosiale medier viser @lysigamlehus at man kan gjøre gull av gråstein. Det gjelder å se forbi forfallet og oppdage mulighetene. Målet er at tomme hus skal fylles med liv. Det gjelder å ta tak, før det er for sent.

Det finnes en rekke ordninger, fra rådgivning til tilskudd og lån. Det er dyktige håndverkere lokalt og noe kan man kanskje gjøre selv. Om det skulle vise seg at en ikke har bruk for huset lenger så er det også greit å vite at det er mange som drømmer om nettopp et eget prosjekt, et gammelt hus eller et landlig bruk.

Mulighetene er mange for de husene som nå står rundt, ute av bruk og med mørke vinduer. Det er dette Fortidsminneforeningen vil jobbe med.

Bianca Wessel, prosjektleder Lys i gamle hus

Lys i gamle hus har startet opp med fem utvalgte pilotkommuner, i ulike fylker. Prosjektet er så vidt i oppstartsfasen, men allerede nå har er det merkbart at dette er engasjerte lokalsamfunn, med ønske om å jobbe for et levende distrikts-Norge.

Våre pilotkommuner

Hver pilotkommune har sin egen prosjektleder som vil jobbe for Lys i gamle hus lokalt . I løpet av høsten vil vi invitere til åpne folkemøter i hver kommune. Invitasjon vil gå ut lokalt. Men om dette er noe du kunne tenke deg å delta på eller har innspill til, så hører vi gjerne fra deg!

Send en e-post til lysigamlehus@fortidsminneforeningen.no for mer informasjon.

Mer om våre pilotkommuner ser du her.

2 kommentarer om “Prosjektet Lys i gamle hus starter opp i fem pilotkommuner”

  1. Hei.
    Jeg vil gjerne holdes oppdatert på hus som kommer for salg eller boliger som potensielt kan være for salg.

  2. Jeg har lenge sett etter en fjell Gård i Vinje kommune, men ingen vil desverre selge, så jeg håper noen snart får lyst til å få lys i huset til en forlatt gård.
    Eirik kornmo 92413407

Det er stengt for kommentarer.