Lys i gamle hus i Fjaler og på ‘den opne heimen’ Lillingstonheimen

I juni var vi i Fjaler for å fortelle om Lys i gamle hus, på Forteljekunstakademiet på Jakob Sande-senteret. Med støtte fra Riksantikvaren og Bergesenstiftelsen, ble akademiet holdt i historiske Klokkargarden, stedet der dikter og forteller Jakob Sande vokste opp. Og på Steia gard, der Nikka Vonen drev skole for jenter mellom 1871-1907, et kulturmiljø av nasjonal betydning. Dette var et seminar for de sin ønsket å utvikle sin evne til å fortelle, både muntlig og skrtiftlig, gjennom samtaler, kurs, konserter og foredrag. Vi hadde blitt invitert til å snakke om ‘Den opne heimen og romma for forteljingane.

Fra venstre: Margrete Reisæter, Alexander Asphaug Rouboti, Bianca Wessel og Gunnstein Akselberg. Foto: Tori F. Halvorsen / Forteljekunstakademiet på Jakob Sande-senteret.

Det er jo nettopp det det handler om, at de gamle husene er historiebærere. Der godt bygningsvern og rette eiere er med på å ta med de gamle husene inn i fremtiden. Eiere av gamle hus er vel så mye forvaltere. Et hus lever lenge, men vi er her bare frem til vi inn går inn i rekken av de som var her før oss. Huset står igjen som en historieforteller i seg selv, der fremtidige generasjoner også kan få oppleve følelsen av identitet og tilhørighet.

Fra venstre: Tove Elise Ihler, som startet Lys i gamle hus på Facebook i 2014 og Alexander Asphaug Rouboti som konferansier. Foto: Tori F. Halvorsen / Forteljekunstakademiet på Jakob Sande-senteret.

Etter en innholdsrik og inspirerende dag, kom vi mettet på inntrykk og gode opplevelser, omsider frem til vårt hjem for natten, på historiske Lillingstonheimen. Det var snart Sankthans og himmelen kastet ikke mer enn litt skumring over hageanlegget, mens det skinte varmt og velkomment fra de store gamle vinduene.

Lillingstonheimen på Tysse i Fjaler, i Fortidsminneforeningens eie. Foto: Bianca Wessel

Opprinnelig var Lillingstonheimen en embetsmannbolig i empire stil, oppført i 1809 av sorenskriver Nils Landmark. I 1880 ble gården overtatt av den engelske presten Claude Lillingston. Mye av interiøret er som det var.

Vårt vertskap, en ung kunsthistoriker ved navn Alexander Asphaug Rauboti, har bodd og jobbet her i forbindelse med at Fortidsminneforeningen tok over i 2018. Det har sakte men sikkert blitt dokumentert og kartlagt, samtidig som huset har blitt bragt tilbake til live, til den historiske boligen dette en gang var. Rauboti ble nasjonal kjendis da NRK skrev om at i den vesle bygda så bur Alexander åleine i eit britisk herskapshus. Nå skal den unge mannen videre, til sitt neste husprosjekt.

På Tysse tar nye krefter tar over. Det inviteres fortsatt inn, til alt fra foreningens håndverkskurs til omvisning og ekte engelsk afternoon tea – i svært så ærverdige omgivelser. Se mer på Fortidsminneforeningen og Lillingstonheimen, Tysselandet, Fjaler, Sogn og Fjordane.

Vi må også få rette en takk til Rakel Cecilie Wilhelmsen Solheim, daglig leder på Jakob Sande – senter for forteljekunst for at Fortidsminneforeningen med Lys i gamle hus ble invitert til å delta. Og om du kunne tenke deg noen svært inspirerende og minnerike dager i Fjaler, så anbefaler vi å ta en titt på Jakob Sande-senteret for neste akademi!